joi, 3 mai 2012

Ku Klux Klan (KKK)


Una dintre societatile secrete care au folosit in mod deliberat conceptul superioritatii rasiale a fost Ku Klux Klan(mai cunoscut sub acronimul KKK).Denumirea organizatiei reprezinta o combinatie intre cuvantul scotian "clan" si termenul grecesc "kyklos" insemnand cerc. Sase veterani confederati ai Razboiului Civil din America (1861-1865) au fondat aceasta celebra grupare, in 1865, in statul Tennessee. Primii membrii ai miscarii se deghizau in fantome si spiridusi pentru a speria lumea, dar curand activitatea organizatiei a luat o turnura mult mai grava, odata cu atacurile indreptate impotriva oponentilor politici si a sclavilor eliberati.
Adeptii KKK purtau robe albe, cu gluga, tinuta inspirata din traditiile irlandeze, si titluri neobisnuite precum Titani, Vrajitori sau Spiridusi. Guvernul federal a retezat avantul miscarii, organizatia dizolvandu-se oficial la sfarsitul anilor 1870. KKK devenise insa imaginea de marca a sprematiei rasiale si, in timpul Primului Razboi Mondial, societatea s-a reactivat, promovand ura fata de populatia de culoare, catolicii si grupurile nonprotestante formate din membri de alta rasa decat cea alba. Mesajul a avut o mare priza la public, Ku Klux Klan ajungand sa numere, in 1924, aproape patru milioane de adepti. Popularitatea sa a scazut insa dramatic in finele anilor "20 si in anii"30, dupa ce liderii miscarii s-au aliat cu unele grupari pronaziste.
Dupa al Doilea Razboi Mondial (1939-1945), cateva organizatii care isi revendicau titulatura KKK s-au manifestat sporadic la nivel local, dar numele miscarii, asociat cu ura rasiala, provoaca si acum fiori.Activitatii sale i s-au opus insa alte societati secrete. O astfel de organizatie, infiintata in anii "20, in SUA, ca reactie la manifestarile rasiale ale Ku Klux Klan, a fost Order on Anti-Poke Noses. Dupa cum o arata si numele, societatea a militat contra gruparilor "care isi baga nasul in treburile altora".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu