Raspunsuri la framantarile si intrebarile pe care probabil inca nu ti le-ai pus.
duminică, 22 aprilie 2012
Confucius
Confucius (551-479 i.Hr.) : s-a nascut in estul Chinei, in provincia Lu, intr-o familie de vaza, dar care isi pierduse averea. Tatal lui era ofiter si la nasterea ultimului sau fiu avea 70 ani.Dupa doi ani a murit. Familia traia in saracie si Confucius a inceput sa munceasca foarte devreme, invatand diverse mestesuguri.
Era inalt si robust, se evidentia prin setea sa de cunoastere si prin harnicie. Deseori, oamenii veneau la el sa-i ceara sfatul. Cu timpul, a devenit profesor,dand in special lectii de muzica. La nastere, primise numele de Kong Qiu, iar elevii l-au numit, in semn de apreciere, Kong Fuzi, ceea ce inseamna "respectabilul profesor Kong"(in Europa, s-a incetatenit forma latinizata Confucius).
Confucius calatorea prin China si datorita cunostintelor sale, a fost numit guvernator al orasului, iar ulterior a devenit judecatorul suprem al regiunii. Cu toate ca treburile ii mergeau din plin el si-a dat demisia si a pornit din nou sa cutreiere tara. Potrivit legendei, Confucius a avut 3000 de discipoli, din care 12 se aflau in permanenta in preajma sa. Deseori, s-a aflat in pericol de moarte, dar nu si-a pierdut niciodata curajul si calmul. Ultimii ani ai vietii i-a petrecut in regiunea in care s-a nascut si a murit la umbra copacilor, pe malul unui rau linistit. Nu a lasat nici un fel de insemnari. Iata cateva din preceptele lui Confucius :
-Ce nu-ti doresti tie, nu le face altora.
-Omul virtuos se gandeste la datorie, iar cel marunt la profit.
-Prin exemplul tau determina-i pe oameni sa munceasca.
-Totul curge, ca apa. Timpul fuge, fara sa se opreasca.
Confucius era, inainte de toate, un realist si un moralist. El considera ca organizarea rationala a societatii trebuie sa aiba la baza pastrarea traditiilor. "Daca nu se respecta ritualurile stabilite din vechime sau, mai mult, daca acestea se schimba, totul se va amesteca si se va destrama." Confucius privea ritualul nu ca pe o metoda de imbunare a zeilor, ci ca pe un element de autodisciplina si ordine. Cu toate ca apartinea paturii sociale conducatoare, Confucius nu se limita la interesele de clasa(in caz contrar, confucianismul, nu ar fi devenit o doctrina religioasa). El spunea ca poporul nu trebuie tinut in ignoranta, condus prin inselaciune si promisiuni mincinoase : "Daca am alege oameni sinceri si i-am pune deasupra celor vicleni, atunci plebea ar fi ascultatoare". Dupa parerea lui, daca in tara lipseste echipamentul militar si proviziile, aceste probleme pot fi rezolvate. "Dar in cazul in care poporul nu are suficienta incredere in conducatorul sau si in sfestnicii acestuia, statul va fi lipsit de stabilitate". Pentru el, idealul uman nu era reprezantat de sihastru sau de profet, ci de inteleptul luminat si de lucratorul cinstit. Intrebat de unul dintre discipolii sai, cum trebuie slujite spiritele,Confucius a raspuns :"Noi nu stim sa slujim oamenii, cum am putea slujii spiritele?" . Intr-un mod similar a raspuns si la intrebarea despre viata omului dupa moarte : "Noi nu stim ce e viata, cum am putea sti ce e moartea? " . Admiterea necunoasterii este o caracteristica fundamentala a ganditorului.
Dintre principiile cheie ale confucianismului, in afara de umanism, onestitate, ordine si respectul traditiilor, trebuie amintite "indreptarea numelor" si indeplinirea datoriei. Apelul destul de ciudat la "indreptarea numelor" se refera la exactitatea formularilor si a denumirilor(termenilor), la dorinta si capacitatea de a spune lucrurilor pe nume, fara ambiguitati si nascociri.
Un alt principiu al invataturii lui Confucius consta in oblicagia copiilor de a-si respecta in cel mai inalt grad parintii, in sacralitatea relatiilor de familie. Familia, este un stat in miniatura, condus in exclusivitate de catre un monarh-tata divinizat, stapan al pamantului pamantesc. Dar cu tot despotismul puterii sale, exista totuti o putere superioara-CERUL. Aceasta reprezinta puterea si judecatorul suprem(Ordinea Lumii, Ratiunea Universului, Cosmosul). In fata Cerului trebuie sa tremure chiar si imparatul. Daca acesta este vinovat fata de Cer, ia hotarari nedrepte, minte, face rau, atunci in tara se produc calamitati naturale(trimise de sus), iar poporul are dreptul de a se revolta si de a-l detrona sau de a-l ucide pe conducator. Adeptul lui Confucius, Meng Zi, spunea ca astfel este ucis un raufacator si un neispravit, nicidecum on monarh.
La majoritatea popoarelor, preceptele religioase s-au statornicit in numele lui Dumnezeu cel atotputernic .
In China, acest rol i-a fost incredintat Ordinei Universale.Motivatia este simpla si convingatoare: daca in trecut familia si statul au supravietuit datorita traditiilor, viata trebuie sa continuie conform acelorasi principii (cum se spune in Rusia : "de bine nu fuge nimeni").
Moralitate fara vointa lui Dumnezeu, cladita pe o baza rationala, fara trimiteri la legi date de sus, aceasta este o trasatura comuna a confucianismului si budismului.
marți, 17 aprilie 2012
Feodor Mihailovici Dostoievski
Feodor Mihailovici Dostoievski (1821-1881)-s-a nascut la Moscova, in familia unui medic al spitalului pentru saraci Mariinski. A primit o buna educatie la pension si la Scoala principala de ingineri din Petersburg. In anul 1834 a fost inclus in Departamentul de ingineri, dar curand si-a dat demisia pentru a se ocupa de literatura.
Prima lui nuvela ''Oamenii sarmani'' s-a bucurat de succes. Din anul 1847, atras de ideile socialismului utopic, scriitorul frecventeaza cercul lui M.V.Petrasevski, fapt pentru care un an mai tarziu este condamnat la moarte.
In ultimele minute, executia a fost inlocuita cu condamnarea la ocna. Noua ani mai tarziu, dupa ocna si slujba de soldat la Semipalatinsk, Dostoievski se intoarce la Petersburg. El a scris opere de mare valoare : romanele ''Crima si pedeapsa'' ,"Idiotul",''Demonii","Adolescentul","Fratii Karamazov". Descoperind profunzimile ascunse si ingrozitoare ale sufletului omenesc, el a aratat totodata si maretia omului, orientandu-se dupa un ideal inalt: Iisus Hristos.
Este greu de scrie despre conceptiile si realizarile lui Dostoievski in domeniul filosofiei in general, iar pe scurt este aproape imposibil. El a creat in principal lucrari polifonice, in care personajele exprima de multe ori puncte de vedere principial diferite fata de convingerile personale ale lui Dostoievski. Aceasta este viziunea asupra vietii, care se opune diferitelor ideologii. Iar intr-o singura persoana se pot combina sentimente contradictorii,ganduri,dorinte,convingeri. Spre deosebire de majoritatea scriitorilor, in operele sale literare,Dostoievski a atins nu numai probleme de natura sociala si psihologica , ci si probleme filosofice,religioase,stiintifice. Nivelul ideilor lui era foarte inalt. Oameni de stiinta cunoscuti din secolul al XX-lea, precum Einstein si Freud, au recunoscut ca in inspiratiile lor intelectuale operele lui Dostoievski i-au ajutat foarte mult. Explicatia nu consta in faptul ca scriitorul a elaborat probleme stiintifice concrete, ci se rezuma la intelegerea filosofica generala a existentei. Se poate spune ca el a proiectat geometria neeuclidiana asupra structurii spirituale a personalitatii; a descoperit adancimile constiintei de sine a omului si a sustinut ideea ca omul nu este un instrument lipsit de vointa in mainile providentei, fiind inzestrat cu libertatea de a alege viata "intru Dumnezeu" sau "intru diavol". Uneori, omul actioneaza in mod paradoxal, "neeuclidian".
Cugetul la ideea progresului in natura si in societate, Dostoievski a ajuns la o concluzie putin imbucuratoare.In mecanismul cosmic, subordonat atotputernicului, stelele dispar si se aprind din nou, planetele se nasc si mor, si toate acestea "se repeta la nesfarsit". "Cea mai necuviincioasa plictiseala" .Ce reprezinta in aceasta rotire eterna a materiei viata unui singur om, si chiar existenta intregii omeniri, condamnata si ea la moarte? "Si oricat de rational, sfant si fara de prihana s-ar comporta pe pamant omenirea, maine toate acestea vor fi egale cu zero."
Ideile si personajele lui Dostoievski au lasat o urma adanca nu numai in literatura, ci si in filosofia secolului al XX-lea si a avut o influenta importanta asupra unor filosofi foarte diferiti, ca Nietzsche si Schweitzer, Berdiaev si existentialistii. O uimitoare precizare a lui Dostoievski este legata in mod direct de "era cosmica". El este autorul termenului "sputnik" (in sensul de satelit artificial al Pamantului). Iata cuvintele diavolului, creat de constiinta bolnava a lui Ivan Karamazov : "Ce se va intampla in spatiu cu un topor?...Daca nimereste ceva mai departe, cred ca va incepe sa zboare in jurul Pamantului, fara sa stie de ce, ca un satelit. Astronomii vor calcula rasaritul si apusul toporului, va fi introdus in calendar, si asta e tot"
Scriitorul a reunit darul mistic al profetiei cu prognoza rationala tehnico-stiintifica.
luni, 16 aprilie 2012
Pitagora
Arcanele,traditiile ascunse si interpretarile oculte ale lucrurilor cunoscute sunt elemente definitorii ale societatii secrete.Acestea au insa nevoie si de lideri charismatici care sa le creeze si sa le dezvolte. Am vazut deja ca lumea antica deborda de idei, secrete si credinte religioase, de la misterele Templului lui Solomon, geometria sacra si cunostintele constructorilor fenicieni, la legendele despre moartea si invierea unor zei si zeite, figuri emblematice ale traditiei magice, precum Hermes Trismegistus. Pentru formularea acestor idei, intemeierea de societati secrete, pastrarea in siguranta a misterelor, promovarea mesajelor si initierea celor considerati demni de a le cunoaste era insa nevoie de conducatori de genul lui Pigagora.
Astazi, Pitagora este mai cunoscut sau cunoscut numai ca matematician-multi dintre noi fiind familiarizati cu celebra sa teorema, portrivit careia "in orice triunghi dreptunghic, suma patratelor catetelor este egala cu patratul ipotenuzei".
Nascut (cca.580-572 i.Hr.) in insula greceasca Samos, din apropierea tarmului turcesc al Marii Egee, Pitagora a fost cu mult mai mult decat un matematician: a fost un filosof mistic si un savant remarcabil.
Potrivit legendei,inaintea nasterii lui Pitagora, Oracolul din Delfi le-a prezis parintilor ca vor avea un copil care ii va intrece in frumusete si inteligenta pe toti ceilalti si ca, odata ajuns la maturitate, va deveni celebru si va aduce contributii uriase omenirii. Unii au sustinut chiar ca Pitagora era rodul unei nasteri virgine-trasatura comuna multor divinitati din mitologia antica- si ca, de fapt, era un zeu transformat in muritor. Adeptii sai afirmau ca pe lume exista trei tipuri de fiinte : oameni , zei , si cei ca Pitagora. Intr-o alta legenda i se atribuie o coapsa de aur, semn al divinitatii.
Putine lucruri sunt insa cunoscute cu precizie despre copilaria si tineretea, ca si despre conceptiile lui Pitagora, caci nici una din scrierile sale nu a supravietuit. Daca ar fi sa dam crezare unor istorisiri, a avut parte de o educatie exceptionala. Langa Samos , se afla cetatea Milet(in zona continentala a Turciei de astazi), leaganul "gandirii" grecesti care avea sa atinga apogeul in Atena, odata cu Socrate, Platon, si Aristotel. Printre contemporanii lui Pitagora s-au numarat ganditori de seama, precum Axaximene si Xenofan. Nemultumit de cunostintele dobandite acasa, Pitagora a calatorit mult , studiind templele de la Sidon si Tir(locul de bastina al tatalui sau, care era negustor), apoi a trait multi ani in Egipt. Se spune ca aici ar fi fost instruit de catre preotii din vechea capitala Memphis si initiat in "misterele egiptene",inclusiv in cele ale lui Isis. Se crede ca a luat contact si cu comunitatile iudaice, preluand si incorporand unele dintre ideile acestora in propria filosofie.
In jurul anului 525 i.Hr., persanii au invadat Egiptul, iar Pitagora a fost luat ostatic, ajungand in Babilon, unde a avut sansa sa se familiarizeze, din surse directe, cu gandirea babiloniana. A fost initiat in ritualurile magice, si misterele magilor, precum si in tainele matematicii, babilonienii fiind celebri in lumea antica pentru cunostintele lor in acest domeniu. In fine, legenda consemneaza ca Pitagora ar fi aflat secretele hinduismului.
Daca toate acestea au fost adevarate(lucru pe care nu-l vom sti, probabil,niciodata), Pigatora a beneficiat de o instruire absolut remarcabila pentru epoca respectiva.
Pitagora a fost primul om din istorie care s-a autodefinit ca filosof("iubitor al intelepciunii"), si nu ca intelept.
El nu a irosit invataturile primite. A parasit Babilonul in jurul anului 520 i.Hr., indreptandu-se catre Crotona, oras apartinand Italiei. In anii care au urmat, si-a adunat aici , in calitate de invatator si conducator, un grup de discipoli, intemeind un cult al misterelor, precum si o organizatie care functiona partial ca scoala, partial ca societate secreta. A impus reguli foarte stricte grupului, cultului sau sectei- indiferent cum i-am spune-, cea mai aspra dintre ele vizand insasi pastrarea secretului. Ca organizatie, exista un cerc interior si un altul exterior. Membrul acestuia din urma nu locuiau impreuna cu grupul si aveau voie sa detina proprietati si sa manance carne,in timp ce membrii cercului interior traiau in comun,erau vegetarieni, nu aveau nici un fel de bunuri si se aflau sub supravegherea directa a lui Pitagora.
Aceasta grupare a constituit una dintre primele forme de societate secreta, adesea numita "fratie". Statutul de membru era tinut secret, la fel ca si cunostintele si conceptiile(multe dintre ele provenite din calatoriile intreprinse de Pitagora). Cu toate acestea, o parte dintre ideile lui Pitagora si ale discipolilor sai ne-au parvenit. Printre acestea se numara reincarnarea sau transmigratia sufletului, potrivit careia spiritul supravietuieste mortii trupului, revenind intr-o alta viata sub forma animala. Ideea, o noutate pentru lumea greaca, a fost aproape sigur preluata de Pitagora de la egipteni. Se spune ca , intr-o anumita ocazie, Pitagora l-a oprit pe un om care isi batea cainele cu urmatoarele cuvinte:"In urletele lui vad naluca unui prieten" .
Trebuie mentionat aici ca unii dintre scriitori greci contemporani cu Pitagora, sau care i-au urmat acestuia au pus sub semnul indoielii justetea unor afirmatii sau comportamente ale sale.
duminică, 15 aprilie 2012
Leon Foucault
Tatal lui Leon Foucault : Jean Leon Fortune Foucault,a fost un editor care si-a castigat reputatia publicand o minunata
colectie de volume,referitoare la istoria Frantei.
Cand Leon era tanar, tatal sau s-a retras din meseria de editor,datorita
problemelor de sanatate. Familia Foucault s-a mutat de la Paris la Nantes.
Din pacate renuntarea la meserie nu i-a adus lui Jean Leon Fortune Foucault
nici un beneficiu din punctul de vedere al sanatatii si moare in Nantes in 1829
pe cand fiul sau Leon Foucault avea doar 9 ani. Dupa moartea tatalui, mama lui
Leon hotaraste sa se mute inapoi la Paris, iar de la varsta de 10 ani Leon
locuieste alaturi de mama lui intr-o casa destul de frumoasa si buna la, la
intersectia dintre bulevardul Vangirard si bulevardul d ‘Assas.
In prezent, casa se afla inca intre cele 2 intersectii fiind marcata
printr-un panou comemorativ.
Tatal lui Leon nu a fost singurul membru al familiei Foucault, care a avut
parte de o sanatate subreda. Insusi Leon fusese un copil foarte fragil.
Unul din ochii lui Leon suferea de miopie, in timp ce celalalt suferea de
prezbitism.Aceste probleme de sanatate ii conturau lui Leon un chip jenant
motiv pentru care acesta era o persoana singuratica. A avut parte de cele mai
bune tratamente si oportunitati din punct de vedere educational, mama acestuia
inscriindu-l la colegiul ‘Stanislas’ unde nu a dat dovata de prea mult
interes pentru invatatura.
Profesorii il descriau ca fiind lenes, nu isi termina proiectele la timp,
motiv pentru care mama lui a fost nevoita sa angajeze profesori particulari
care sa-i predea acasa.Unul dintre putinii prieteni din copilarie ai lui
Foucault pe nume Jules Antoine Lissajous(un matematician francez),
afirma :
‘’Nimic nu atesta,faptul ca acest
baiat urma sa devina intr-o buna zi un ilustru ; sanatatea lui era
delicata, caracterul slab si timid. Fragilitatea constitutiei sale si stilul
greoi de a lucra si de a invata au rezultat imposibilitatea sa de a merge la
colegiu.Doar prin intermediul profesorilor particulari platiti de mama sa,
acesta a putut sa razbata ‘’.
Foucault a reusit sa se imprieteneasca la colegiu cu un anume Hippolyte
Fizeau care avea sa ii fie cel mai bun si devotat prieten.
Din moment ce scoala academica nu era pe placul lui Foucault, acesta si-a
manifestat alte talente. In adolescenta iubea sa construiasca jucarii si
masinarii, printre care unele erau foarte sofisticate precum motorul cu aburi
si telegraful. Dexteritatea cu care lucra, i-a atras atentia mamei , aceasta crezand
ca va putea deveni un chirurg de renume. Astfel, dupa terminarea liceului se
inscrie in 1839 la scoala medicala din Paris. La inceput Leon progresa foarte
mult si profesorul sau Alfred Donne era foarte multumit de rezultatele sale. In
prima zi de practica la scoala medicala, Foucault a vazut niste picaturi de
sange si a lesinat. Dupa lungi incercari de a-si depasi aceasta fobie, Leon a
constientizat ca nu va fi capabil niciodata sa duca la bun sfarsit
interventiile medicale, motiv pentru care, a renuntat. Cu toate acestea,
profesorul sau Donne, a dorit ca el sa iti continuie activitatea intr-un mod in
care nu va lua contact direct cu pacientii asa ca il angajeaza ca asistent.
Chiar inainte de a-si incepe lucrul ca asistent al lui Donne, Foucault
discuta cu Louis Daguere(numit parintele fotografiei) despre metodele sale de
fotografiere. Foucault si Fizeau iau parte la experimentele fotografice,
aducand mai multe imbunatatiri. Foucault a combinat noile sale cunostinte
despre fotografiere cu munca depusa ca asistent pentru profesorul Donne, si
astfel inventeaza o metoda de-a putea fotografia printr-un microscop. Pentru
realizarea acestei inventii, Foucault a fost nevoit sa creeze o puternica sursa
de lumina pentru a ilumina obiectul fotografiat.
In 1845 Foucault si Donne publica o revista intitulata ‘’Un Curs De
Microscopie ‘’ care continea 80 de fotografii facute prin intermediul
microscopului.
Donne era editorul ‘’Journal des Debates’’ revista publicata zilnic.
Acesta renunta la pozitia de editor, punandu-l pe Foucault la conducere.
Joseph Louis Francois Bertrand scrie despre munca depusa de Foucault ca
editor : ‘’La varsta de 25 de ani,
fara nici un fel de studiu, fara nici o carte citita, foarte entuziast despre
stiinta, Leon Foucault isi asuma responsabilitatea de a face ca munca
stiintifica sa poata fi inteleasa de oricine’’.
Dominique Francois Jean Arago(important matematician si politician)afla
despre minunata inventie a lui Foucault, iar in 1845, Arago ii propune lui
Foucault si lui Fizeau sa fotografieze soarele. Drept urmare au avut parte de
un imens succes fiind primii oameni care au fotografiat soarele.
Arago a observat minunatele abilitati ale lui Focault, si il inscrie la
Academia de Stiinta.
Urmatorul experiment pe care Foucault si Fizeau l-au realizat cu succes, a
constat in demonstrarea vitezei scazute a luminii in mediile lichide(apa).
Pentru realizarea acestui experiment, Foucault a fost nevoit sa inventeze
un motor cu abur , capabil sa roteasca o oglinda in apa.
Urmatoarea ideea a lui Foucault a fost sa construiasca un suport pentru un
pendul care sa se poata misca liber, fara nici o rezistenta. Teoria lui
Foucault spunea ca pendulul se va misca dupa rotatia pamantului. In ianuarie
1851 el reuseste sa construiasca un astfel de pendul in subsolul casei
sale.Intradevar, pendulul lui Foucault, demonstrase pentru prima data ca
pamantul se roteste.
Arago afla despre minunata realizare a lui Foucault si ii propune sa isi
sustina teoria la Observatorul din Paris. Pe data de 3 februarie 1851, toti
oamenii de stiinta, primesc o invitatie la Obserbator unde Foucault avea sa le arate
pendulul. Demonstratia fusese un succes total.
Formula matematica era una simpla : T=24/sin.q , unde ‘T’ este timpul
care ii permite pendulului sa realizeze o oscilatie completa si sa se intoarca
la pozitia initiala iar ‘q’ reprezinta latitudinea la care experimentul este
realizat.
Cu alte cuvinte la cei 2 poli, o oscilatie completa dureaza 24 de ore, in
timp ce la Ecuator pendulul nu se misca deloc.
In anii ce au urmat succesul lui Foucault a crescut considerabil acesta
inventand giroscopul si devenind membru al diferitelor cercuri elitiste de
stiinta.
In octombrie 1867 Foucault incepe sa simta intepaturi in maini. Boala
progreseaza foarte rapid, cu toate ca mama lui depune toate eforturile posibile
pentru a-si insanatosi copilul. Cel mai
probabil, boala a survenit ca rezultat al anilor in care Foucault a folosit
multe substante toxice, in special mercurul. La fel cum este mentionat la
inceputul biografiei, tatal lui moare la o varsta nu foarte inaintata, fapt ce
arata ca si factorii ereditari si-au avut rolul in moartea lui Leon Foucault.
AMENHOTEP al IV-lea EHNATON
AMENHOTEP-Apartinea dinastiei a VIII-a a faraonilor Egiptului din epoca Regatului Nou si a condus tara intre anii 1372 si 1354 i.Hr.
Egiptul cunoscuse cea mai mare glorie in timpul lui Amenhotep al III-lea. Totusi, cucerind multe tari si popoarem faraonul isi mentinea cu greu puterea asupra lor. Unul din factorii importanti care stateau in calea cooperarii nu numai intre triburi, ci chiar intre regiuni si uneori intre orase era numarul neobisnuit de mare de zeitati. Pentru a-si intari statul, Amenhotep al III-lea s-a gandit la o reforma religioasa prin care sa-si oblige supusii sa se inchine Zeului suprem. Aceasta masura a fost pusa in practica de succesorul sau, Amenhotep al IV-lea(sotul frumoasei Nefertiti). El l-a proclamat pe Aton, unul dintre zeii locali, personificat prin Discul solar, drept unic si omniprezent. Toti ceilalti zei au fost interzisi, templele lor distruse, preotii alungati. Numele unei zeitati solare, Ammon a fost sters de peste tot, chiar si de pe tablitele de lut.
Un act absolut uimitor! Multi egipteni l-au considerat pe Amenhotep al IV-lea nebun. Iar el si-a luat numele de Ehnaton(''Placut lui Aton''). Pana atunci in tara fusese inradacinat cultul traditional al zeului solar Ammom-Ra,creatorul lumii si ocrotitorul faraonilor. Era venerata si sotia acestuia, Mut, zeita cerului, si fiul lor Honsu, zeul lunii. Suveranii pamanteni aveau si ei ocrotitori ceresti importanti, ceea ce sublinia caracterul divin al puterii faraonilor. Se considera ca, prin introducerea Dumnezeului unic, Ehnaton voia sa-si consolideze autocratia, sa se descotoroseasca de tutela preotilor influenti ai lui Ammon-Ra si , in acelasi timp, cum a presupus egiptologul englez J.Ruffle, dorea sa ''unifice natiunea si sa stabileasca situatia''.
Totusi reforma lui religioasa iesea mult din asemenea tipare pragmatice.Nu era nevoie ca Ehnaton sa-i ''desfiinteze'' pe toti zeii in afara de unul singur, ar fi fost suficient sa le reduca statutul. Faraonul era oricum considerat loctiitor zeului Soare pe pamant, iar interzicerea totala a cultului altor zei, inclusiv a creatorului lumii Ammon-Ra a complicat situatia in interiorul tarii si a afectat stabilitatea sociala. Ehnaton ramape unul dintre cele mai enigmatice personaje din istoria omenirii. Putem doar sa incercam sa deducem care au fost principiile religioase din lume. Pentru ca el a deificat nu ''spiritul mitic al Soarelui'', reprezentat traditional ca o fiinta umana, si astrul real, corpul solar material, care este, intr-adevar, sursa energiei vietii.
Putem trage concluzia ca noua religie, propusa de Ehnaton, era partial ateista(daca intelegem prin ateism un sistem de credinte, care presupune inexistenta zeilor, a lui Dumnezeu sau a altor fiinte spirituale, dar recunoaste ca prioritare obiectele materiale si fenomenale). Locuitorii Egiptului Antic erau, in general, atrasi de ateism, sau mai exact, de panteism. Ei considerau ca nemurirea sufletului este legata de conservarea trupului si a obiectelor care ii apartinusera celui decedat. Viziunea lor asupra vietii era luminoasa si plina de bucurie, iar reprezentarile despre lumea cealalta reflectau, in principiu, imaginile acestei lumi.
Ehnaton a fost primul intemeitor al unei religii de tip nou in istoria omenirii, a unei religii monoteiste, bazate pe credinta intr-un Dumnezeu unic, care accepta un singur spirit-material superior- Soarele.
Dar acest precursor al viitoarelor mari sisteme monoteiste s-a dovedit a fi cu mult inaintea vremii sale.
Ideile lui nu au prins radacini in societatea egipteana. Existau prea putini factori obiectivi capabili sa stimuleze schimbari ideologice radicale.
Civilizatia Egiptului Antic ramanea in continuare puternica. Revarsarile anuale ale Nilului, care ingrasau pamantul cu namol fertil, asigurau stabilitatea agriculturii traditionale. Iar preotii, ramasi fara altare si temple, lipsiti de privilegii au devenit oponenti inversunati ai reformelor lui Ehnaton.
Imediat dupa moartea lui(nu se stie exact daca a fost naturala) , totul s-a reintors ''la normal''. Preotii l-au catalogat pe Ehnaton drept apostat, reformele lui au fost anulate, aproape toate monumentele ridicate in cinstea lui au fost distruse sau pangarite. Din fericirea, actiunea lor nu a reusit pe deplin.
Informatii despre acest geniu religios si chiar un imn dedicat lui Aton, probabil scris chiar de Ehnaton, au ajuns pana la noi :
''Apari minunat la orizont,
Aton intrupat, creator al vietii!
Pamanturi nenumarate luminezi cu frumusetea ta.
Deasupra tuturor.
Maret,minunat,stralucesti sus
Tu esti departe,dar razele tale sunt aici, pe pamant.
Pe chipurile oamenilor e lumina ta,dar apropierea ta e ascunsa.
Cand dispari, parasind cerul la asfintit,
Pamantul se-nvaluie in bezna, ca-n moarte...
Leii flamanzi se strecoara
Serpii veninosi se tarasc.
Intunericul ia locul luminii, infasurand pamantul,
Caci creatorul lui se odihneste dincolo de orizont,
Doar odata cu rasaritul tau el va inflori din nou...
Egiptul de Sus si de Jos sarbatoresc
Trezirea lor.
Cand iti trimiti razele tale, tot pamantul se bucura:
Oamenii se desteapta odihniti si se scoala,
Isi spala trupurile, isi imbraca vesmintele,
Si mainile lor se inalta sa slaveasca rasarirea ta.
Egiptul de Sus si de Jos incep lucrul.
Turmele se bucura de pasuni,
Copacii de iarba inverzesc.
Pasarile isi parasesc cuiburile,
Cu falfait de aripi slavesc ivirea ta.
Creaturile cu patru picioare zburda,
Pasarile se invioreaza cu fiecare rasarit al tau,
Corabiile aluneca de-a lungul raurilor,
Toate drumurile se insufletesc cand tu te arati,
Pestii apelor salta deasupra apei in fata ta,
Razele tale patrund ascunzisurile verzi ale marii...''
Intr-un alt imn autorul (Ehnaton?) exclama: ''Esti in inima mea.Cunoscandu-te altul nu exista.'' Desi imnurile dedicate lui Aton nu sunt absolut originale(in buna masura ele repeta laudele aduse lui Osiris sau Marele imn inchinat lui Ammon-Ra), invatatura religioasa a lui Ehnaton este neobisnuita, revolutionara, cu adevarat geniala.
Mahomed
Mahomed(aprox.570-632)-Ganditor religios,profet si intemeitor al islamului. Mahomed s-a nascut in Mecca, in Arabia, in familia negustorului Abdallah, din neamul de vaza al kureisitilor. Mahomed a ramas de timpurit fara tata, apoi i-a murit si mama si de educatia lui s-a ocupat un unchi.
Din copilarie a fost nevoit sa munceasca : la inceput ca pastor, apoi ca ajutor de negustor, apoi, probabil, ca negustor ambulant. Calatorea din oras in oras cu caravanele, intalnind diversi oameni. Mahomed era un tanar insetat de cunoastere, capabil sa gandeasca independent, inzestrat cu talent poetic.
In acea perioada, triburile araba, fiind raspandite, nu aveau o religie unica. Discutand cu adeptii iudaismului si ai crestinismului, Mahomed a preluat reprezentarile lor despre Dumnezeul unic. Casatorindu-se cu o vaduva bogata Khadidja si-a asigurat bunastarea materiala, dar pentru el era mai importanta viata spirituala, aspiratia catre intelegerea esentei vietii si a lui Dumnezeu.
Intr-o buna zi, pe cand Mahomed, pe atunci in varsta de 40 de ani, se ruga si medita intr-o pestera pe muntere Hira, din apropierea Meccai, a avut o viziune si a auzit o voce care spunea : ''Propovaduieste in numele Domnului tau'' . De atunci, Mahomed a inceput sa faca profetii. S-au adunat in jurul lui si cativa discipoli, care notau revelatiile profetului, rostite in proza ritmata. A fost izgonit din orasul natal, ai carui locuitori preferau sa se inchine la zei.
In anul 622,Mahomed s-a stabilit la Medina, impreuna cu ucenicii sai. Ek a devenit invatator in ale vietii, iar numele celor care-l urmau crestea. Asertiunile sale au fost culese si alcatuiesc CORANUL-cartea sfanta a musulmanilor. Doctrina lui se numeste islam si la baza ei stau urmatoarele : 1).''Mahomed este profetul Lui''
2).cinci prosternari zilnice, 3).post odata pe an in luna ramadanului; 4).milostenia purificatoare; 5).pelerinajul la Mecca.
Dupa moartea profetului, succesorul acestuia, Abu Bakr, a proclamat : ''Cine il respecta pe Mahomed,trebuie sa stie ca el a murit,dar cel care il respecta pe Dumnezeul Mahomed, trebuie sa stie ca el este viu si nemuritor'' Astfel s-a produs deificarea profetului. Conducatorul statului a fost numit Calif(succesor). Abu Bakr a poruncit ca secretarul lui Mahomed , Said, sa faca ordine in notitele facute dupa cuvintele profetului. CORANUL a fost alcatuit de cativa oameni; cartea a fost aprobata de Califul Osman, iar fragmentele care nu au intrat in canon au fost arse.
Versurile CORANULUI, cu ritmul lor incantator, influenteaza emotional ascultatorul. Efectul este si mai puternic datorita ascociatiilor complicate,a ambiguitatilor, a lipsei explicatiilor. Uneori Mahomed chibzuiacu voce tare pe marginea diverselor teme de actualitate , raspundea la intrebari sau la obiectiile interlocutorilor,analiza situatii concrete. Necunoscand toate aceste circumstante, multe lucruri trebuie deduse.De aceea exista multiple explicatii ale unor parti din CORAN, de multe ori contradictorii,desi ambiguitatea sensului ii confera textului un farmec tainic. A.S.Puskin a tradus una din strofele CORANULUI : Pamantul neclintit;boltile cerului
''Creatorule,tu le sustii,
Apele nu vor cadea pe uscat
Si nu ne vor strivi.''
Pe langa invataturile si regulile religioase,Mahomed a dat exemple din Vechiul Testament, a facut trimiteri si la Noul Testament, de asemenea a fixat o serie de norme juridice. CORANUL este alcatuit din 114 capitole(sure), care incep cu cuvintele : ''In numele lui Allah milostivul induratorul...''. Allah are 99 de nume(Milostivul,Iertatorul,Induratorul,Alinatorul,Generosul,Iubitorul,Inteleptul...etc). Este este unicul Dumnezeu(''Nu exista alt Dumnezeu in afara de Allah). Mai exista insa ingeri si djinni, slugi ale saitanului(satanei).
CORANUL sustine credinta in predestinare, in vointa lui Allah. Nimic nu se implineste fara voia Lui. El vegheaza asupra a tot ce se intampla. Lui trebuie sa i se dea ascultare(islam inseamna ascultare fata de Allah.Dogma islamului, Shahada, consta in urmatoarele cuvinte : ''Jur ca nu exista alt Dumnezeu in afara de Allah; jur ca Mahomed este profetul lui Allah'')
Rugaciunea in comun reprezinta un ritual foarte important. Musulmanul nu are nevoie de salvarea personala. Profetul spunea asa : ''Stati cu totii laolalta pe drumul lui Allah si nu va razletiti...si sa se formeze o comunitate care va aspira spre facere de bine'' . Credinciosii rostesc versuri din Coran si fac matanii odata cu imamul(preotul), toti simultan, ca si cum ar fi un singur trup, simtind nu numai sentimentul evlaviei ci si uniunea cu ceilalti.
Iisus Hristos
Iisus Hristos(aprox. 0-33)- Despre acest geniu al religiei au ajuns pana la noi, in primul rand, legende.
Crestinii leaga venirea lui pe lume de un miracol divin. Conform informatiilor istorice, pentru aceasta existau o serie de premise obiective.
Spre sfarsitul secolului al VII-lea i.Hr. s-a format regatul Iudeei, cu un sistem religion unitar si cu centrul la Ierusalim. Iudeea fusese cucerita de babilonieni si o parte din locuitorii sau au fost luati prizonieri. Ulterior, ei au fost eliberati de regele persan Cyrus. Statul iudeu s-a intarit din nou, iar locuitorii sau se credeau poporul ales. In acea perioada au fost formate canoanele principale ale iudaismului, credinta intr-un Dumnezeu-Creator unic, conducator al Universului.
Prin intermediul profetului Moise, El le-a transmis israelitilor Testamentul sfant, legile care trebuie respectate pentru a evita mania lui Dumnezeu.
Dupa ce in tara s-a instaurat puterea romana,din anul 63 i.Hr. au reinceput divergentele de iudei. In timpul domniei lui Irod I, numit de senatul Romei rege al evreilor, tara a cunoscut o perioada de prosperitate economica, in conditiile inei elinizari active a populatiei. Ideologii iudaismului au sesizat, in acest proces, pericolul pierderii specificului national si a valorilor traditionale. Ei aveau o atitudine ostila fata de Irod, fapt care se reflecta de exemplu, in legenda evanghelica despre uciderea pruncilor. Evenimentul respectiv nu este confirmat de nici un fel de documente. Irod I a murit cu 4 ani inainte de nasterea lui Hristos. De fapt, nici nu exista date certe despre ziua, luna si chiar anul nasterii lui Iisus. Un fapt,fara indoiala, simbolic.Cel care a fost mai tarziu deificat si de la nasterea caruia s-a inceput numaratoarea anilor noii ere a trait ca un om "neistoric",total necunoscut. Pe atunci, persoanele si organizatiile oficiale nu se interesau de el, un om nascut intr-o familie saraca, in micul oras iudeu Betleem.
Numele lui a devenit legenda abea dupa moartea sa groaznica de martir pe cruce, in urma multor chinuri si batjocuri. Viata si invataturile sale sunt prezentate cel mai detaliat in cele 4 Evanghelii care fac parte din Noul Testament al Bibliei si reprezinta principalele carti sfinte ale crestinismului. Religia crestina a devenit un important element cultural in majoritatea tarilor si la multe popoare ale lumii (Iisus Hristos este considerat sfant chiar si in islam).
Cel mai minunat lucru la Hristos nu sunt atat cuvintele, ci stilul sau de viata, faptele, mintea si sentimentele luminoase ale Invatatorului. Unitatea dintre cuvinte,ganduri si fapte, toate patrunse de dragoste pentru oameni-acesta este fundamentul doctrinei sale.
El a propavaduit neimpotrivirea la rau prin violenta, dar i-a izgonit pe negutatorii din templu si-i infiera cu manie pe mincinosi si pe fatarnici.
Dintre primii crestini, cei mai cunoscuti sunt Petru , Pavel si Ioan Teologul.
Petru(aprox.5 i.Hr-aprox.65 d.Hr.)-Apostol, discipol al lui Iisus Hristos. S-a nascut intr-o familie de pescari din Betsaida Galileii si a fost numit Simon. Numele de Petru(insemnand in greaca piatra,stanca) i-a fost dat de Hristos.Petru a fost liderul primei comunitati de crestini din Ierusalim.
Conform traditiei, Hristos i-a inmanat cheile Imparatiei Cerurilor (de obicei apostolul Petru reprezentat purtand chei).Pentru ca propavaduia crestinismul, Petru nu a putut evita prigoana si a murit ca un martir. A lasat in urma sa doua epistole sobornicesti. Iata fragmente din invataturile lui:
-Cine iubeste viata si vrea sa vada zile bune, sa-si infraneze limba de la rau si buzele de la cuvinte inselatoare; sa se departeze de rau si sa faca binele, sa caute pacea si s-o urmareasca...
Pavel(aprox.0-aprox.65)-Apostol, discipol al lui Hristos. S-a nascut la Tars(Kilikia regiune din Asia Mica) a primit numele de Saul, s-a bucurat de drepturile unui cetatean roman desi era iudeu. Devenind un fariseu plin de ravna, a participat activ la prigoana si lupta impotriva comunitatilor crestine. Insa , in jurul anului 33, a avut o viziune prin care i-a fost revelata adevarata sa menire, aceea de a duce oamenilor , invataturile lui Hristos. La botez, a primit numele de Pavel. A calatorit mult, propavaduind crestinismul, convertind multi pagani in noua religie. In cele din urma a fost inchis in temnita si executat la Roma. El spunea ca :
-Cei care traiesc dupa indemnurile firii pamantesti umbla dupa lucrurile firii pamantesti, pe cand cei ce traiesc dupa indemnurile Duhului umbla dupa lucrurile Duhului.
-Nu te lasa invins de rau, ci invinge raul cu binele.
-Duhul sa nu-l stingeti. Profetiile sa nu le injositi. Rabdati totul si ramaneti cu binele. Nu faceti nici un fel de rau.
Ioan Teologul(aprox.10-aprox.100)-Evanghelist, unul dintre cei 12 apostolui; fiu de pescar din Galileea.A fost martorul ultimilor ani ai vietii lui Iisus pe pamant si ignorand pericolul, a fost prezent la rastignirea Invatatorului. In deceniile care au urmat, Ioan ,in pofida prigoanei, a propavaduit, crestinismul si a scris cea de-a patra Evanghelie,trei epistole sobornicesti si Revelatia(Apocalipsa). Iata cateva exemple extrase din scrierile lui :
-La inceput era Cuvantul, si Cuvantul era cu Dumnezeu si Cuvantul era Dumnezeu.
-Cine nu iubeste, n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este dragoste.
-Nimeni n-a vazut vreodata pe Dumnezeu. Daca ne iubim unii pe altii, Dumnezeu ramane in noi si dragostea Lui a ajuns desavarsita in noi.
-Oricine nu traieste in adevar, nu este de la Dumnezeu; nici cine nu iubeste pe fratele sau.
In Apocalipsa se prezice sfarsitul lumii. Aceasta idee contrazice conceptia despre progresul neintrerupt, foarte populara incepand cu epoca Renasterii.
Intr-adevar,. realizarile omenirii in domeniul tehnicii sunt grandioase.Dar din aceasta cauza s-au adus prejudicii uriase naturii planetei, s-a produs degradarea biosferei si , luand in consideratie o serie de factori, a avut de suferit chiar personalitatea omului. Nu ar fi exclus ca profetia ingrozitoare a lui Ioan Teologul sa se implineasca, desi variantele finalului tragic al civilizatiei globale pot fi diverse.
BUDDHA
Buddha(563-483 i.Hr.)
In secolul al VI-lea i.Hr., a aparut in India un sistem filosofico-religios, ale carui baze au fost puse de Siddhartha Gautama. Mai tarziu, el a fost numit Buddha,ceea ce inseamna "iluminat,trezit,intelept,senin".
Personalitatea lui este pe jumatate legendara,fara a se putea stabili intotdeauna gradul de credibilitate a faptelor povestite despre el.
Siddhartha Gautama s-a nascut in anul 563 i.Hr. in apropierea muntilor Himalaya, intr-o familie de vita nobila.
A fost educat in bogatie, ca un print; s-a casatorit de tanar, avand tot ce-si putea dori.
In adolescenta, el nu cunostea lumea de dincolo de zidurile palatului.
Intr-o buna zi a reusit totusi sa treaca "granita".Mergand pe ulitele orasului a intalnit un bolnav plin de bube, un batran neputincios si in cele din urma a vazut si un mort. Potrivit legendei, printul a fost zguduit de aceste intalniri, intelegand ca nu va putea evita bolile, batranetea si moartea.
Pentru el viata isi pierduse stralucirea. Era chinuit de nelinisti si deznadejde, pana intr-o zi, cand s-a intalnit cu un calugar mergand linistit si demn pe drumul sau. Din acel moment, Siddhartha a renuntat la viata placuta, dar agitata de palat, si-a lasat sotia si fiul si a pornit sa cutreiere lumea. Pe atunci avea 30 de ani.
Intr-o zi, pe cand medita sub un cupac; a avut o revelatie : i s-a dezvaluit adevarul despre sensul vietii si despre menirea omului pe pamant. El si-a continuat peregrinarile, propavaduindu-si ideile, elaborate sub forma unei doctrine unitare.
Multe dintre preceptele lui Buddha sunt simple si lesne de inteles : fii cinstit si ferm; nu fi lenes in cautarea adevarului; nu-i face altuia ceea ce nu-ti doresti tu; evita sa faci rau, chiar daca cineva iti face rau tie.
Buddha presupunea pe baza propriei experiente, ca lumea noastra este imperfecta si nedreapta, si o alta nu exista. Inteleptii pot alege o cale vrednica de urmat-adancirea in propria persoana, renuntand la lume.Treapta cea mai intalta a unei asemenea evadari este Nirvana. Astfel a si murit Buddha in Nirvana. in urma lui s-au pastrat numai invataturile transmise pe cale orala. Ele au fost adunate in cartea Dhammapada(virtute, lege, invatatura). Iata cateva teze cuprinse in aceasta carte :
-Chiar daca omul urmeaza in mica masura Cartea Sfanta, dar traieste eliberat de patimi, ura si ignoranta, avand acces la adevarata cunoastere, mintea libera si nefiind dependent de nimic nici in aceasta lume, nici in alta, el este aproape de sfintenie.
-Inainte ca raul sa se coaca, prostul crede ca aceasta e ca mierea.
-Inteleptii raman neclintiti atat in fata ocarilor cat si a laudelor.
In secolul al VI-lea i.Hr., a aparut in India un sistem filosofico-religios, ale carui baze au fost puse de Siddhartha Gautama. Mai tarziu, el a fost numit Buddha,ceea ce inseamna "iluminat,trezit,intelept,senin".
Personalitatea lui este pe jumatate legendara,fara a se putea stabili intotdeauna gradul de credibilitate a faptelor povestite despre el.
Siddhartha Gautama s-a nascut in anul 563 i.Hr. in apropierea muntilor Himalaya, intr-o familie de vita nobila.
A fost educat in bogatie, ca un print; s-a casatorit de tanar, avand tot ce-si putea dori.
In adolescenta, el nu cunostea lumea de dincolo de zidurile palatului.
Intr-o buna zi a reusit totusi sa treaca "granita".Mergand pe ulitele orasului a intalnit un bolnav plin de bube, un batran neputincios si in cele din urma a vazut si un mort. Potrivit legendei, printul a fost zguduit de aceste intalniri, intelegand ca nu va putea evita bolile, batranetea si moartea.
Pentru el viata isi pierduse stralucirea. Era chinuit de nelinisti si deznadejde, pana intr-o zi, cand s-a intalnit cu un calugar mergand linistit si demn pe drumul sau. Din acel moment, Siddhartha a renuntat la viata placuta, dar agitata de palat, si-a lasat sotia si fiul si a pornit sa cutreiere lumea. Pe atunci avea 30 de ani.
Intr-o zi, pe cand medita sub un cupac; a avut o revelatie : i s-a dezvaluit adevarul despre sensul vietii si despre menirea omului pe pamant. El si-a continuat peregrinarile, propavaduindu-si ideile, elaborate sub forma unei doctrine unitare.
Multe dintre preceptele lui Buddha sunt simple si lesne de inteles : fii cinstit si ferm; nu fi lenes in cautarea adevarului; nu-i face altuia ceea ce nu-ti doresti tu; evita sa faci rau, chiar daca cineva iti face rau tie.
Buddha presupunea pe baza propriei experiente, ca lumea noastra este imperfecta si nedreapta, si o alta nu exista. Inteleptii pot alege o cale vrednica de urmat-adancirea in propria persoana, renuntand la lume.Treapta cea mai intalta a unei asemenea evadari este Nirvana. Astfel a si murit Buddha in Nirvana. in urma lui s-au pastrat numai invataturile transmise pe cale orala. Ele au fost adunate in cartea Dhammapada(virtute, lege, invatatura). Iata cateva teze cuprinse in aceasta carte :
-Chiar daca omul urmeaza in mica masura Cartea Sfanta, dar traieste eliberat de patimi, ura si ignoranta, avand acces la adevarata cunoastere, mintea libera si nefiind dependent de nimic nici in aceasta lume, nici in alta, el este aproape de sfintenie.
-Inainte ca raul sa se coaca, prostul crede ca aceasta e ca mierea.
-Inteleptii raman neclintiti atat in fata ocarilor cat si a laudelor.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)