duminică, 15 aprilie 2012

BUDDHA

                                                            Buddha(563-483 i.Hr.)


In secolul al VI-lea i.Hr., a aparut in India un sistem filosofico-religios, ale carui baze au fost puse de Siddhartha Gautama. Mai tarziu, el a fost numit Buddha,ceea ce inseamna "iluminat,trezit,intelept,senin".
Personalitatea lui este pe jumatate legendara,fara a se putea stabili intotdeauna gradul de credibilitate a faptelor povestite despre el.
Siddhartha Gautama s-a nascut in anul 563 i.Hr. in apropierea muntilor Himalaya, intr-o familie de vita nobila.
A fost educat in bogatie, ca un print; s-a casatorit de tanar, avand tot ce-si putea dori.
In adolescenta, el nu cunostea lumea de dincolo de zidurile palatului.
Intr-o buna zi a reusit totusi sa treaca "granita".Mergand pe ulitele orasului a intalnit un bolnav plin de bube, un batran neputincios si in cele din urma a vazut si un mort. Potrivit legendei, printul a fost zguduit de aceste intalniri, intelegand ca nu va putea evita bolile, batranetea si moartea.
Pentru el viata isi pierduse stralucirea. Era chinuit de nelinisti si deznadejde, pana intr-o zi, cand s-a intalnit cu un calugar mergand linistit si demn pe drumul sau. Din acel moment, Siddhartha a renuntat la viata placuta, dar agitata de palat, si-a lasat sotia si fiul si a pornit sa cutreiere lumea. Pe atunci avea 30 de ani.
Intr-o zi, pe cand medita sub un cupac; a avut o revelatie : i s-a dezvaluit adevarul despre sensul vietii si despre menirea omului pe pamant. El si-a continuat peregrinarile, propavaduindu-si ideile, elaborate sub forma unei doctrine unitare.
Multe dintre preceptele lui Buddha sunt simple si lesne de inteles : fii cinstit si ferm; nu fi lenes in cautarea adevarului; nu-i face altuia ceea ce nu-ti doresti tu; evita sa faci rau, chiar daca cineva iti face rau tie.
Buddha presupunea pe baza propriei experiente, ca lumea noastra este imperfecta si nedreapta, si o alta nu exista. Inteleptii pot alege o cale vrednica de urmat-adancirea in propria persoana, renuntand la lume.Treapta cea mai intalta a unei asemenea evadari este Nirvana. Astfel a si murit Buddha in Nirvana. in urma lui s-au pastrat numai invataturile transmise pe cale orala. Ele au fost adunate in cartea Dhammapada(virtute, lege, invatatura). Iata cateva teze cuprinse in aceasta carte :
-Chiar daca omul urmeaza in mica masura Cartea Sfanta, dar traieste eliberat de patimi, ura si ignoranta, avand acces la adevarata cunoastere, mintea libera si nefiind dependent de nimic nici in aceasta lume, nici in alta, el este aproape de sfintenie.
-Inainte ca raul sa se coaca, prostul crede ca aceasta e ca mierea.
-Inteleptii raman neclintiti atat in fata ocarilor cat si a laudelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu