duminică, 15 aprilie 2012

Iisus Hristos


Iisus Hristos(aprox. 0-33)- Despre acest geniu al religiei au ajuns pana la noi, in primul rand, legende.
Crestinii leaga venirea lui pe lume de un miracol divin. Conform informatiilor istorice, pentru aceasta existau o serie de premise obiective.
Spre sfarsitul secolului al VII-lea i.Hr. s-a format regatul Iudeei, cu un sistem religion unitar si cu centrul la Ierusalim. Iudeea fusese cucerita de babilonieni si o parte din locuitorii sau au fost luati prizonieri. Ulterior, ei au fost eliberati de regele persan Cyrus. Statul iudeu s-a intarit din nou, iar locuitorii sau se credeau poporul ales. In acea perioada au fost formate canoanele principale ale iudaismului, credinta intr-un Dumnezeu-Creator unic, conducator al Universului.
Prin intermediul profetului Moise, El le-a transmis israelitilor Testamentul sfant, legile care trebuie respectate pentru a evita mania lui Dumnezeu.
Dupa ce in tara s-a instaurat puterea romana,din anul 63 i.Hr. au reinceput divergentele de iudei. In timpul domniei lui Irod I, numit de senatul Romei rege al evreilor, tara a cunoscut o perioada de prosperitate economica, in conditiile inei elinizari active a populatiei. Ideologii iudaismului au sesizat, in acest proces, pericolul pierderii specificului national si a valorilor traditionale. Ei aveau o atitudine ostila fata de Irod, fapt care se reflecta de exemplu, in legenda evanghelica despre uciderea pruncilor. Evenimentul respectiv nu este confirmat de nici un fel de documente. Irod I a murit cu 4 ani inainte de nasterea lui Hristos. De fapt, nici nu exista date certe despre ziua, luna si chiar anul nasterii lui Iisus. Un fapt,fara indoiala, simbolic.Cel care a fost mai tarziu deificat si de la nasterea caruia s-a inceput numaratoarea anilor noii ere a trait ca un om "neistoric",total necunoscut. Pe atunci, persoanele si organizatiile oficiale nu se interesau de el, un om nascut intr-o familie saraca, in micul oras iudeu Betleem.
Numele lui a devenit legenda abea dupa moartea sa groaznica de martir pe cruce, in urma multor chinuri si batjocuri. Viata si invataturile sale sunt prezentate cel mai detaliat in cele 4 Evanghelii care fac parte din Noul Testament al Bibliei si reprezinta principalele carti sfinte ale crestinismului. Religia crestina a devenit un important element cultural in majoritatea tarilor si la multe popoare ale lumii (Iisus Hristos este considerat sfant chiar si in islam).
Cel mai minunat lucru la Hristos nu sunt atat cuvintele, ci stilul sau de viata, faptele, mintea si sentimentele luminoase ale Invatatorului. Unitatea dintre cuvinte,ganduri si fapte, toate patrunse de dragoste pentru oameni-acesta este fundamentul doctrinei sale.
El a propavaduit neimpotrivirea la rau prin violenta, dar i-a izgonit pe negutatorii din templu si-i infiera cu manie pe mincinosi si pe fatarnici.
Dintre primii crestini, cei mai cunoscuti sunt Petru , Pavel si Ioan Teologul.
Petru(aprox.5 i.Hr-aprox.65 d.Hr.)-Apostol, discipol al lui Iisus Hristos. S-a nascut intr-o familie de pescari din Betsaida Galileii si a fost numit Simon. Numele de Petru(insemnand in greaca piatra,stanca) i-a fost dat de Hristos.Petru a fost liderul primei comunitati de crestini din Ierusalim.
Conform traditiei, Hristos i-a inmanat cheile Imparatiei Cerurilor (de obicei apostolul Petru reprezentat purtand chei).Pentru ca propavaduia crestinismul, Petru nu a putut evita prigoana si a murit ca un martir. A lasat in urma sa doua epistole sobornicesti. Iata fragmente din invataturile lui:
-Cine iubeste viata si vrea sa vada zile bune, sa-si infraneze limba de la rau si buzele de la cuvinte inselatoare; sa se departeze de rau si sa faca binele, sa caute pacea si s-o urmareasca...
Pavel(aprox.0-aprox.65)-Apostol, discipol al lui Hristos. S-a nascut la Tars(Kilikia regiune din Asia Mica) a primit numele de Saul, s-a bucurat de drepturile unui cetatean roman desi era iudeu. Devenind un fariseu plin de ravna, a participat activ la prigoana si lupta impotriva comunitatilor crestine. Insa , in jurul anului 33, a avut o viziune prin care i-a fost revelata adevarata sa menire, aceea de a duce oamenilor , invataturile lui Hristos. La botez, a primit numele de Pavel. A calatorit mult, propavaduind crestinismul, convertind multi pagani in noua religie. In cele din urma a fost inchis in temnita si executat la Roma. El spunea ca :
-Cei care traiesc dupa indemnurile firii pamantesti umbla dupa lucrurile firii pamantesti, pe cand cei ce traiesc dupa indemnurile Duhului umbla dupa lucrurile Duhului.
-Nu te lasa invins de rau, ci invinge raul cu binele.
-Duhul sa nu-l stingeti. Profetiile sa nu le injositi. Rabdati totul si ramaneti cu binele. Nu faceti nici un fel de rau.
Ioan Teologul(aprox.10-aprox.100)-Evanghelist, unul dintre cei 12 apostolui; fiu de pescar din Galileea.A fost martorul ultimilor ani ai vietii lui Iisus pe pamant si ignorand pericolul, a fost prezent la rastignirea Invatatorului. In deceniile care au urmat, Ioan ,in pofida prigoanei, a propavaduit, crestinismul si a scris cea de-a patra Evanghelie,trei epistole sobornicesti si Revelatia(Apocalipsa). Iata cateva exemple extrase din scrierile lui :
-La inceput era Cuvantul, si Cuvantul era cu Dumnezeu si Cuvantul era Dumnezeu.
-Cine nu iubeste, n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este dragoste.
-Nimeni n-a vazut vreodata pe Dumnezeu. Daca ne iubim unii pe altii, Dumnezeu ramane in noi si dragostea Lui a ajuns desavarsita in noi.
-Oricine nu traieste in adevar, nu este de la Dumnezeu; nici cine nu iubeste pe fratele sau.
In Apocalipsa se prezice sfarsitul lumii. Aceasta idee contrazice conceptia despre progresul neintrerupt, foarte populara incepand cu epoca Renasterii.
Intr-adevar,. realizarile omenirii in domeniul tehnicii sunt grandioase.Dar din aceasta cauza s-au adus prejudicii uriase naturii planetei, s-a produs degradarea biosferei si , luand in consideratie o serie de factori, a avut de suferit chiar personalitatea omului. Nu ar fi exclus ca profetia ingrozitoare a lui Ioan Teologul sa se implineasca, desi variantele finalului tragic al civilizatiei globale pot fi diverse.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu