duminică, 15 aprilie 2012

Leon Foucault



Tatal lui Leon Foucault : Jean Leon Fortune Foucault,a fost un editor care  si-a castigat reputatia publicand o minunata colectie de volume,referitoare la istoria Frantei.
Cand Leon era tanar, tatal sau s-a retras din meseria de editor,datorita problemelor de sanatate. Familia Foucault s-a mutat de la Paris la Nantes.
Din pacate renuntarea la meserie nu i-a adus lui Jean Leon Fortune Foucault nici un beneficiu din punctul de vedere al sanatatii si moare in Nantes in 1829 pe cand fiul sau Leon Foucault avea doar 9 ani. Dupa moartea tatalui, mama lui Leon hotaraste sa se mute inapoi la Paris, iar de la varsta de 10 ani Leon locuieste alaturi de mama lui intr-o casa destul de frumoasa si buna la, la intersectia dintre bulevardul Vangirard si bulevardul d ‘Assas.
In prezent, casa se afla inca intre cele 2 intersectii fiind marcata printr-un panou comemorativ.
Tatal lui Leon nu a fost singurul membru al familiei Foucault, care a avut parte de o sanatate subreda. Insusi Leon fusese un copil foarte fragil.
Unul din ochii lui Leon suferea de miopie, in timp ce celalalt suferea de prezbitism.Aceste probleme de sanatate ii conturau lui Leon un chip jenant motiv pentru care acesta era o persoana singuratica. A avut parte de cele mai bune tratamente si oportunitati din punct de vedere educational, mama acestuia inscriindu-l la colegiul ‘Stanislas’ unde nu a dat dovata de prea mult interes pentru invatatura.
Profesorii il descriau ca fiind lenes, nu isi termina proiectele la timp, motiv pentru care mama lui a fost nevoita sa angajeze profesori particulari care sa-i predea acasa.Unul dintre putinii prieteni din copilarie ai lui Foucault pe nume Jules Antoine Lissajous(un matematician francez), afirma :
‘’Nimic nu atesta,faptul ca acest baiat urma sa devina intr-o buna zi un ilustru ; sanatatea lui era delicata, caracterul slab si timid. Fragilitatea constitutiei sale si stilul greoi de a lucra si de a invata au rezultat imposibilitatea sa de a merge la colegiu.Doar prin intermediul profesorilor particulari platiti de mama sa, acesta a putut sa razbata ‘’.

Foucault a reusit sa se imprieteneasca la colegiu cu un anume Hippolyte Fizeau care avea sa ii fie cel mai bun si devotat prieten.
Din moment ce scoala academica nu era pe placul lui Foucault, acesta si-a manifestat alte talente. In adolescenta iubea sa construiasca jucarii si masinarii, printre care unele erau foarte sofisticate precum motorul cu aburi si telegraful. Dexteritatea cu care lucra, i-a atras atentia mamei , aceasta crezand ca va putea deveni un chirurg de renume. Astfel, dupa terminarea liceului se inscrie in 1839 la scoala medicala din Paris. La inceput Leon progresa foarte mult si profesorul sau Alfred Donne era foarte multumit de rezultatele sale. In prima zi de practica la scoala medicala, Foucault a vazut niste picaturi de sange si a lesinat. Dupa lungi incercari de a-si depasi aceasta fobie, Leon a constientizat ca nu va fi capabil niciodata sa duca la bun sfarsit interventiile medicale, motiv pentru care, a renuntat. Cu toate acestea, profesorul sau Donne, a dorit ca el sa iti continuie activitatea intr-un mod in care nu va lua contact direct cu pacientii asa ca il angajeaza ca asistent.
Chiar inainte de a-si incepe lucrul ca asistent al lui Donne, Foucault discuta cu Louis Daguere(numit parintele fotografiei) despre metodele sale de fotografiere. Foucault si Fizeau iau parte la experimentele fotografice, aducand mai multe imbunatatiri. Foucault a combinat noile sale cunostinte despre fotografiere cu munca depusa ca asistent pentru profesorul Donne, si astfel inventeaza o metoda de-a putea fotografia printr-un microscop. Pentru realizarea acestei inventii, Foucault a fost nevoit sa creeze o puternica sursa de lumina pentru a ilumina obiectul fotografiat.
In 1845 Foucault si Donne publica o revista intitulata ‘’Un Curs De Microscopie ‘’ care continea 80 de fotografii facute prin intermediul microscopului.
Donne era editorul ‘’Journal des Debates’’ revista publicata zilnic.
Acesta renunta la pozitia de editor, punandu-l pe Foucault la conducere.
Joseph Louis Francois Bertrand scrie despre munca depusa de Foucault ca editor : ‘’La varsta de 25 de ani, fara nici un fel de studiu, fara nici o carte citita, foarte entuziast despre stiinta, Leon Foucault isi asuma responsabilitatea de a face ca munca stiintifica sa poata fi inteleasa de oricine’’.
Dominique Francois Jean Arago(important matematician si politician)afla despre minunata inventie a lui Foucault, iar in 1845, Arago ii propune lui Foucault si lui Fizeau sa fotografieze soarele. Drept urmare au avut parte de un imens succes fiind primii oameni care au fotografiat soarele.
Arago a observat minunatele abilitati ale lui Focault, si il inscrie la Academia de Stiinta.
Urmatorul experiment pe care Foucault si Fizeau l-au realizat cu succes, a constat in demonstrarea vitezei scazute a luminii in mediile lichide(apa).
Pentru realizarea acestui experiment, Foucault a fost nevoit sa inventeze un motor cu abur , capabil sa roteasca o oglinda in apa.
Urmatoarea ideea a lui Foucault a fost sa construiasca un suport pentru un pendul care sa se poata misca liber, fara nici o rezistenta. Teoria lui Foucault spunea ca pendulul se va misca dupa rotatia pamantului. In ianuarie 1851 el reuseste sa construiasca un astfel de pendul in subsolul casei sale.Intradevar, pendulul lui Foucault, demonstrase pentru prima data ca pamantul se roteste.
Arago afla despre minunata realizare a lui Foucault si ii propune sa isi sustina teoria la Observatorul din Paris. Pe data de 3 februarie 1851, toti oamenii de stiinta, primesc o invitatie la Obserbator unde Foucault avea sa le arate pendulul. Demonstratia fusese un succes total.
Formula matematica era una simpla : T=24/sin.q , unde ‘T’ este timpul care ii permite pendulului sa realizeze o oscilatie completa si sa se intoarca la pozitia initiala iar ‘q’ reprezinta latitudinea la care experimentul este realizat.
Cu alte cuvinte la cei 2 poli, o oscilatie completa dureaza 24 de ore, in timp ce la Ecuator pendulul nu se misca deloc.
In anii ce au urmat succesul lui Foucault a crescut considerabil acesta inventand giroscopul si devenind membru al diferitelor cercuri elitiste de stiinta.
In octombrie 1867 Foucault incepe sa simta intepaturi in maini. Boala progreseaza foarte rapid, cu toate ca mama lui depune toate eforturile posibile pentru a-si insanatosi copilul. Cel mai probabil, boala a survenit ca rezultat al anilor in care Foucault a folosit multe substante toxice, in special mercurul. La fel cum este mentionat la inceputul biografiei, tatal lui moare la o varsta nu foarte inaintata, fapt ce arata ca si factorii ereditari si-au avut rolul in moartea lui Leon Foucault.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu