luni, 16 aprilie 2012

Pitagora


Arcanele,traditiile ascunse si interpretarile oculte ale lucrurilor cunoscute sunt elemente definitorii ale societatii secrete.Acestea au insa nevoie si de lideri charismatici care sa le creeze si sa le dezvolte. Am vazut deja ca lumea antica deborda de idei, secrete si credinte religioase, de la misterele Templului lui Solomon, geometria sacra si cunostintele constructorilor fenicieni, la legendele despre moartea si invierea unor zei si zeite, figuri emblematice ale traditiei magice, precum Hermes Trismegistus. Pentru formularea acestor idei, intemeierea de societati secrete, pastrarea in siguranta a misterelor, promovarea mesajelor si initierea celor considerati demni de a le cunoaste era insa nevoie de conducatori de genul lui Pigagora.
Astazi, Pitagora este mai cunoscut sau cunoscut numai ca matematician-multi dintre noi fiind familiarizati cu celebra sa teorema, portrivit careia "in orice triunghi dreptunghic, suma patratelor catetelor este egala cu patratul ipotenuzei".
Nascut (cca.580-572 i.Hr.) in insula greceasca Samos, din apropierea tarmului turcesc al Marii Egee, Pitagora a fost cu mult mai mult decat un matematician: a fost un filosof mistic si un savant remarcabil.
Potrivit legendei,inaintea nasterii lui Pitagora, Oracolul din Delfi le-a prezis parintilor ca vor avea un copil care ii va intrece in frumusete si inteligenta pe toti ceilalti si ca, odata ajuns la maturitate, va deveni celebru si va aduce contributii uriase omenirii. Unii au sustinut chiar ca Pitagora era rodul unei nasteri virgine-trasatura comuna multor divinitati din mitologia antica- si ca, de fapt, era un zeu transformat in muritor. Adeptii sai afirmau ca pe lume exista trei tipuri de fiinte : oameni , zei , si cei ca Pitagora. Intr-o alta legenda i se atribuie o coapsa de aur, semn al divinitatii.
Putine lucruri sunt insa cunoscute cu precizie despre copilaria si tineretea, ca si despre conceptiile lui Pitagora, caci nici una din scrierile sale nu a supravietuit. Daca ar fi sa dam crezare unor istorisiri, a avut parte de o educatie exceptionala. Langa Samos , se afla cetatea Milet(in zona continentala a Turciei de astazi), leaganul "gandirii" grecesti care avea sa atinga apogeul in Atena, odata cu Socrate, Platon, si Aristotel. Printre contemporanii lui Pitagora s-au numarat ganditori de seama, precum Axaximene si Xenofan. Nemultumit de cunostintele dobandite acasa, Pitagora a calatorit mult , studiind templele de la Sidon si Tir(locul de bastina al tatalui sau, care era negustor), apoi a trait multi ani in Egipt. Se spune ca aici ar fi fost instruit de catre preotii din vechea capitala Memphis si initiat in "misterele egiptene",inclusiv in cele ale lui Isis. Se crede ca a luat contact si cu comunitatile iudaice, preluand si incorporand unele dintre ideile acestora in propria filosofie.
In jurul anului 525 i.Hr., persanii au invadat Egiptul, iar Pitagora a fost luat ostatic, ajungand in Babilon, unde a avut sansa sa se familiarizeze, din surse directe, cu gandirea babiloniana. A fost initiat in ritualurile magice, si misterele magilor, precum si in tainele matematicii, babilonienii fiind celebri in lumea antica pentru cunostintele lor in acest domeniu. In fine, legenda consemneaza ca Pitagora ar fi aflat secretele hinduismului.
Daca toate acestea au fost adevarate(lucru pe care nu-l vom sti, probabil,niciodata), Pigatora a beneficiat de o instruire absolut remarcabila pentru epoca respectiva.
Pitagora a fost primul om din istorie care s-a autodefinit ca filosof("iubitor al intelepciunii"), si nu ca intelept.
El nu a irosit invataturile primite. A parasit Babilonul in jurul anului 520 i.Hr., indreptandu-se catre Crotona, oras apartinand Italiei. In anii care au urmat, si-a adunat aici , in calitate de invatator si conducator, un grup de discipoli, intemeind un cult al misterelor, precum si o organizatie care functiona partial ca scoala, partial ca societate secreta. A impus reguli foarte stricte grupului, cultului sau sectei- indiferent cum i-am spune-, cea mai aspra dintre ele vizand insasi pastrarea secretului. Ca organizatie, exista un cerc interior si un altul exterior. Membrul acestuia din urma nu locuiau impreuna cu grupul si aveau voie sa detina proprietati si sa manance carne,in timp ce membrii cercului interior traiau in comun,erau vegetarieni, nu aveau nici un fel de bunuri si se aflau sub supravegherea directa a lui Pitagora.
Aceasta grupare a constituit una dintre primele forme de societate secreta, adesea numita "fratie". Statutul de membru era tinut secret, la fel ca si cunostintele si conceptiile(multe dintre ele provenite din calatoriile intreprinse de Pitagora). Cu toate acestea, o parte dintre ideile lui Pitagora si ale discipolilor sai ne-au parvenit. Printre acestea se numara reincarnarea sau transmigratia sufletului, potrivit careia spiritul supravietuieste mortii trupului, revenind intr-o alta viata sub forma animala. Ideea, o noutate pentru lumea greaca, a fost aproape sigur preluata de Pitagora de la egipteni. Se spune ca , intr-o anumita ocazie, Pitagora l-a oprit pe un om care isi batea cainele cu urmatoarele cuvinte:"In urletele lui vad naluca unui prieten" .
Trebuie mentionat aici ca unii dintre scriitori greci contemporani cu Pitagora, sau care i-au urmat acestuia au pus sub semnul indoielii justetea unor afirmatii sau comportamente ale sale.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu