duminică, 15 aprilie 2012

Mahomed


Mahomed(aprox.570-632)-Ganditor religios,profet si intemeitor al islamului. Mahomed s-a nascut in Mecca, in Arabia, in familia negustorului Abdallah, din neamul de vaza al kureisitilor. Mahomed a ramas de timpurit fara tata, apoi i-a murit si mama si de educatia lui s-a ocupat un unchi.
Din copilarie a fost nevoit sa munceasca : la inceput ca pastor, apoi ca ajutor de negustor, apoi, probabil, ca negustor ambulant. Calatorea din oras in oras cu caravanele, intalnind diversi oameni. Mahomed era un tanar insetat de cunoastere, capabil sa gandeasca independent, inzestrat cu talent poetic.
In acea perioada, triburile araba, fiind raspandite, nu aveau o religie unica. Discutand cu adeptii iudaismului si ai crestinismului, Mahomed a preluat reprezentarile lor despre Dumnezeul unic. Casatorindu-se cu o vaduva bogata Khadidja si-a asigurat bunastarea materiala, dar pentru el era mai importanta viata spirituala, aspiratia catre intelegerea esentei vietii si a lui Dumnezeu.
Intr-o buna zi, pe cand Mahomed, pe atunci in varsta de 40 de ani, se ruga si medita intr-o pestera pe muntere Hira, din apropierea Meccai, a avut o viziune si a auzit o voce care spunea : ''Propovaduieste in numele Domnului tau'' . De atunci, Mahomed a inceput sa faca profetii. S-au adunat in jurul lui si cativa discipoli, care notau revelatiile profetului, rostite in proza ritmata. A fost izgonit din orasul natal, ai carui locuitori preferau sa se inchine la zei.
In anul 622,Mahomed s-a stabilit la Medina, impreuna cu ucenicii sai. Ek a devenit invatator in ale vietii, iar numele celor care-l urmau crestea. Asertiunile sale au fost culese si alcatuiesc CORANUL-cartea sfanta a musulmanilor. Doctrina lui se numeste islam si la baza ei stau urmatoarele : 1).''Mahomed este profetul Lui''
2).cinci prosternari zilnice, 3).post odata pe an in luna ramadanului; 4).milostenia purificatoare; 5).pelerinajul la Mecca.
Dupa moartea profetului, succesorul acestuia, Abu Bakr, a proclamat : ''Cine il respecta pe Mahomed,trebuie sa stie ca el a murit,dar cel care il respecta pe Dumnezeul Mahomed, trebuie sa stie ca el este viu si nemuritor'' Astfel s-a produs deificarea profetului. Conducatorul statului a fost numit Calif(succesor). Abu Bakr a poruncit ca secretarul lui Mahomed , Said, sa faca ordine in notitele facute dupa cuvintele profetului. CORANUL a fost alcatuit de cativa oameni; cartea a fost aprobata de Califul Osman, iar fragmentele care nu au intrat in canon au fost arse.
Versurile CORANULUI, cu ritmul lor incantator, influenteaza emotional ascultatorul. Efectul este si mai puternic datorita ascociatiilor complicate,a ambiguitatilor, a lipsei explicatiilor. Uneori Mahomed chibzuiacu voce tare pe marginea diverselor teme de actualitate , raspundea la intrebari sau la obiectiile interlocutorilor,analiza situatii concrete. Necunoscand toate aceste circumstante, multe lucruri trebuie deduse.De aceea exista multiple explicatii ale unor parti din CORAN, de multe ori contradictorii,desi ambiguitatea sensului ii confera textului un farmec tainic. A.S.Puskin a tradus una din strofele CORANULUI : Pamantul neclintit;boltile cerului
 ''Creatorule,tu le sustii,
 Apele nu vor cadea pe uscat
 Si nu ne vor strivi.''
 Pe langa invataturile si regulile religioase,Mahomed a dat exemple din Vechiul Testament, a facut trimiteri si la Noul Testament, de asemenea a fixat o serie de norme juridice. CORANUL este alcatuit din 114 capitole(sure), care incep cu cuvintele : ''In numele lui Allah milostivul induratorul...''. Allah are 99 de nume(Milostivul,Iertatorul,Induratorul,Alinatorul,Generosul,Iubitorul,Inteleptul...etc). Este este unicul Dumnezeu(''Nu exista alt Dumnezeu in afara de Allah). Mai exista insa ingeri si djinni, slugi ale saitanului(satanei).
CORANUL sustine credinta in predestinare, in vointa lui Allah. Nimic nu se implineste fara voia Lui. El vegheaza asupra a tot ce se intampla. Lui trebuie sa i se dea ascultare(islam inseamna ascultare fata de Allah.Dogma islamului, Shahada, consta in urmatoarele cuvinte : ''Jur ca nu exista alt Dumnezeu in afara de Allah; jur ca Mahomed este profetul lui Allah'')
Rugaciunea in comun reprezinta un ritual foarte important. Musulmanul nu are nevoie de salvarea personala. Profetul spunea asa : ''Stati cu totii laolalta pe drumul lui Allah si nu va razletiti...si sa se formeze o comunitate care va aspira spre facere de bine'' . Credinciosii rostesc versuri din Coran si fac matanii odata cu imamul(preotul), toti simultan, ca si cum ar fi un singur trup, simtind nu numai sentimentul evlaviei ci si uniunea cu ceilalti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu